Importanta pocaintei
Luca 13:1-5
1. În vremea aceea au venit unii şi au istorisit lui Isus ce se întâmplase unor galileeni, al căror sânge îl amestecase Pilat cu jertfele lor.
2. „Credeţi voi”, le-a răspuns Isus, „că aceşti galileeni au fost mai păcătoşi decât toţi ceilalţi galileeni, pentru că au păţit astfel?
3. Eu vă spun: nu; ci, dacă nu vă pocăiţi, toţi veţi pieri la fel.
4. Sau acei optsprezece inşi, peste care a căzut turnul din Siloam şi i-a omorât, credeţi că au fost mai păcătoşi decât toţi ceilalţi oameni care locuiau în Ierusalim?
5. Eu vă spun: nu; ci, dacă nu vă pocăiţi, toţi veţi pieri la fel.”
Comentariu de text
Comentariul biblic al credinciosului
Importanţa pocăinţei (13:1-5)
13:1-3 Capitolul 12 s-a încheiat cu eşecul poporului Israel de a discerne vremurile în care trăia şi cu avertismentul Domnului să se pocăiască degrabă ca să nu piară.
Capitolul 13 continuă acest subiect general, fiind adresat, în mare, Israelului ca naţiune, deşi principiile cuprinse în el se aplică şi la persoane individuale.
Două calamităţi la scară naţională formează baza conversaţiei care se înfiripă aici. Prima a fost masacrarea unor galileeni care veniseră la Ierusalim să se închine. Pilat, guvernatorul Iudeii, ordonase omorârea lor în timp ce aceştia aduceau jertfe.
Nu cunoaştem alte amănunte despre această atrocitate. Presupunem că victimele au fost iudei care au trăit în Galileea. Iudeii din Ierusalim poate trăiau cu impresia că aceşti galileeni vor fi comis păcate groaznice şi că moartea lor cumplită se datora faptului că Dumnezeu le sta împotrivă. Dar Domnul Isus a corectat această eroare de gândire, avertizându-i pe iudei că dacă nu se pocăiesc, toţi vor pieri la fel.
13:4, 5 Cealaltă tragedie a fost prăbuşirea turnului din Siloam, provocând moartea a optsprezece persoane.
Nu cunoaştem alte amănunte nici despre acest accident, decât ceea ce ni se spune aici. Din fericire, nu e nevoie să cunoaştem alte amănunte. Punctul subliniat de Domnul este că această catastrofă nu trebuie interpretată ca o judecată specială, pentru o răutate ieşită din comun. Mai degrabă, trebuie văzută ca un avertisment pentru toată naţiunea Israel, că dacă membrii ei nu se pocăiesc, va veni peste ei o năpastă similară. Desigur, năpasta a venit în anul 70, d.Cr., când Titus a invadat Ierusalimul.
Pagini Crestine,Importanta pocaintei,Pagini Crestine,Importanta pocaintei,Pagini Crestine,Importanta pocaintei,Pagini Crestine,Importanta pocaintei