Pilda fiului risipitor
Luca 15:11-32
11. El a mai zis: „Un om avea doi fii.
12. Cel mai tânăr dintre ei a zis tatălui său: „Tată, dă-mi partea de avere ce mi se cuvine.” Şi tatăl le-a împărţit averea.
13. Nu după multe zile, fiul cel mai tânăr a strâns totul şi a plecat într-o ţară depărtată, unde şi-a risipit averea ducând o viaţă destrăbălată.
14. După ce a cheltuit totul, a venit o foamete mare în ţara aceea şi el a început să ducă lipsă.
15. Atunci s-a dus şi s-a alipit de unul din locuitorii acelei țări, care l-a trimis pe ogoarele lui să-i păzească porcii.
16. Mult ar fi dorit el să se sature cu roşcovele pe care le mâncau porcii, dar nu i le dădea nimeni.
17. Şi-a venit în fire şi a zis: „Câţi argaţi ai tatălui meu au belşug de pâine, iar eu mor de foame aici!
18. Mă voi ridica, mă voi duce la tatăl meu şi-i voi zice: „Tată, am păcătuit împotriva cerului şi împotriva ta
19. şi nu mai sunt vrednic să mă chem fiul tău; fă-mă ca pe unul din robii tăi.”
20. Şi s-a ridicat şi a plecat la tatăl său. Când era încă departe, tatăl său l-a văzut şi i s-a făcut milă de el, a alergat și a căzut pe grumazul lui şi l-a sărutat mult.
21. Fiul i-a zis: „Tată, am păcătuit împotriva cerului şi împotriva ta, nu mai sunt vrednic să mă chem fiul tău.”
22. Dar tatăl a zis robilor săi: „Aduceţi repede haina cea mai bună şi îmbrăcaţi-l cu ea; puneţi-i un inel pe deget şi încălţăminte în picioare.
23. Aduceţi viţelul cel îngrăşat şi tăiaţi-l. Să mâncăm şi să ne veselim;
24. căci acest fiu al meu era mort şi a înviat; era pierdut şi a fost găsit.” Şi au început să se veselească.
25. Fiul cel mai mare era la ogor. Când a venit şi s-a apropiat de casă, a auzit muzică şi jocuri.
26. A chemat pe unul din robi şi a început să-l întrebe ce este.
27. Robul acela i-a răspuns: „Fratele tău a venit înapoi şi tatăl tău a tăiat viţelul cel îngrăşat, pentru că l-a găsit iarăşi sănătos şi bine.”
28. El s-a întărâtat de mânie şi nu voia să intre în casă. Tatăl său a ieşit afară şi l-a rugat să intre.
29. Dar el, drept răspuns, a zis tatălui său: „Iată, eu îţi slujesc ca un rob de atâţia ani, şi niciodată nu ţi-am călcat porunca; şi mie niciodată nu mi-ai dat măcar un ied să mă veselesc cu prietenii mei;
30. iar când a venit acest fiu al tău, care ţi-a mâncat averea cu femeile desfrânate, i-ai tăiat viţelul cel îngrăşat.”
31. „Fiule”, i-a zis tatăl, „tu întotdeauna eşti cu mine şi tot ce am eu este al tău.
32. Dar trebuia să ne veselim şi să ne bucurăm, pentru că acest frate al tău era mort şi a înviat, era pierdut şi a fost găsit.”
Comentariu de text
Comentariul biblic al credinciosului
Parabola fiului pierdut (15:11-32)
15:11-19 Dumnezeu Tatăl este descris aici ca fiind un om ce avea doi fii. Cel mai tânăr îl simbolizează pe păcătosul care se pocăieşte, în timp ce fiul mai mare îi ilustrează pe cărturari şi pe farisei. Aceştia sunt fiii lui Dumnezeu în virtutea creaţiei, nu a răscumpărării.
Fiul mai tânăr mai este cunoscut şi sub denumirea de fiul risipitor – adică un om extravagant, care face risipă de bani. Fiul acesta s-a săturat la un moment dat de casa tatălui său şi s-a decis să plece de acasă. El n-a mai putut aştepta până la moartea tatălui său, ci i-a cerut acestuia partea de moştenire ce i se cuvenea, înainte de timpul rânduit. Tatăl le-a împărţit fiilor partea ce li se cuvenea.
La scurt timp după aceea, fiul cel tânăr s-a dus într-o ţară îndepărtată şi şi-a cheltuit banii fără nici o măsură, în satisfacerea plăcerilor păcătoase. De îndată ce i s-au terminat banii, ţara în care locuia a intrat într-o adâncă depresiune economică şi tânărul s-a trezit dintr-o dată fără nici un ban. Singurul loc de muncă pe care l-a găsit a fost acela de îngrijitor la porci – slujbă care i-ar fi repugnat oricărui evreu.
Pe când păştea porcii, care se hrăneau cu roşcovele, l-a cuprins invidia, căci aceste animale aveau cu ce se hrăni, în timp ce el era gata să moară de foame. Gândindu-se la aceasta, el s-a decis să facă ceva şi astfel şi-a luat inima în dinţi, hotărându-se să se întoarcă la tatăl său, cu pocăinţă în suflet, să-şi recunoască păcatul şi să-i ceară iertare. El şi-a dat seama că nu mai este vrednic să se numească fiul tatălui său, drept care s-a gândit să-i ceară tatălui un post de simplu argat.
15:20 Cu mult înainte de a ajunge acasă, tatăl lui l-a văzut şi a fost cuprins de milă faţă de el, a alergat şi a căzut pe gâtul lui şi l-a sărutat mult. Aici este probabil singurul loc din Biblie în care se spune că Dumnezeu S-a grăbit, în sens pozitiv.
Steward explică:
Cu multă îndrăzneală, Isus L-a înfăţişat pe Dumnezeu nu în postura de a-l aştepta pe copilul său ruşinat să se întoarcă acasă pleoştit, nici ca Unul care rămânea în demnitatea Sa, ci ca Unul care S-a grăbit să-l aducă cât mai degrabă acasă, aşa ruşinat, zdrenţăros şi întinat cum era, primindu-l cu braţele deschise. Acelaşi termen: „Tată“ a întunecat, pe de o parte, culoarea păcatului, iar pe de alta a potenţat gloria şi splendoarea iertării.
15:21-24 Fiul şi-a mărturisit păcatele, până în punctul în care era gata să ceară de lucru. Atunci tatăl l-a întrerupt, poruncindu-le robilor săi să-l îmbrace pe fiul Său cu haina cea mai bună, să-i pună un inel în deget şi încălţăminte în picioare. De asemenea a ordonat să se pregătească un ospăţ mare, pentru a sărbători întoarcerea fiului său, care fusese pierdut şi a fost găsit. Din punctul de vedere al tatălui, fiul său fusese mort, dar acum era viu.
Cineva a făcut remarca:
„Tânărul acesta dorise să se distreze, găsind satisfacţii într-o ţară îndepărtată. Dar adevărata satisfacţie a găsit-o doar atunci când i-a venit mintea la cap şi s-a întors în casa tatălui său“.
Observaţi că se spune că au început să se înveselească, dar nu se spune deloc că bucuria lor s-ar fi terminat. Tot aşa este şi cu mântuirea unui păcătos.
15:25-27 Când s-a întors fiul cel mare de la ogor şi a auzit veselia mare, l-a întrebat pe unul din robi ce se întâmplă. Acesta i-a spus că fratele său mai mic s-a întors acasă şi că tatăl său nu mai putea de bucurie.
15:28-30 Fiul cel mare a fost atunci cuprins de mânie şi gelozie, refuzând să ia parte la bucuria tatălui său.
J. N. Darby se exprimă foarte adânc aici:
„Acolo unde se află fericirea lui Dumnezeu nu poate veni neprihănirea de sine. Dacă Dumnezeu este bun cu păcătosul, ce rost mai are propria mea neprihănire?“
Când tatăl lui l-a rugat să participe şi el la festivităţi, acesta a refuzat, bombănind că el nu fusese niciodată răsplătit pentru că l-a slujit până atunci pe tatăl său cu credincioşie şi ascultare. Dar lui nu i se dăduse nici măcar un ied, darămite un viţel îngrăşat!
El s-a plâns că atunci când s-a întors fiul risipitor, după ce a cheltuit banii tatălui său cu femeile desfrânate, tatăl nu a stat pe gânduri, ci i-a pregătit un mare ospăţ. Observaţi cum se exprimă fiul cel mare: „acest fiu al tău“, refuzând să-l numească fratele lui.
15:31, 32 Răspunsul tatălui a lăsat să se înţeleagă că e mare bucurie pentru restaurarea unuia pierdut, în vreme ce un fiu încăpăţânat, ingrat şi neîmpăcat nu constituie nici un motiv de bucurie.
Fiul mai mare este o imagine plastică a cărturarilor şi fariseilor. Ei Îi purtau necaz lui Dumnezeu pentru că Se purta cu milă până şi faţă de păcătoşii cei mai mari. În concepţia lor, dar nu şi în a lui Dumnezeu, ei L-au slujit cu credincioşie şi niciodată nu I-au călcat poruncile. Cu toate acestea, ei nu au fost niciodată răsplătiţi cum se cuvine pentru asta.
Adevărul e că ei erau nişte făţarnici religioşi şi păcătoşi vinovaţi. Mândria lor i-a orbit, nemaiputând astfel vedea cât de mare era prăpastia dintre ei şi Dumnezeu, după cum ei nu vedeau faptul că El îi copleşise cu binecuvântări nespus de multe. O, dacă ar fi fost ei gata să se pocăiască şi să-şi recunoască păcatele, câtă bucurie I-ar fi produs aceasta Tatălui şi atunci şi ei ar fi fost un prilej de sărbătoare!
Pagini Crestine,Pilda fiului risipitor,Pagini Crestine,Pilda fiului risipitor,Pagini Crestine,Pilda fiului risipitor,Pagini Crestine,Pilda fiului risipitor,Pagini Crestine,Pilda fiului risipitor,Pagini Crestine,Pilda fiului risipitor,Pagini Crestine,Pilda fiului risipitor,Pagini Crestine,Pilda fiului risipitor,Pagini Crestine,Pilda fiului risipitor,Pagini Crestine,Pilda fiului risipitor,Pagini Crestine,Pilda fiului risipitor,Pagini Crestine,Pilda fiului risipitor