Pavel este chemat să ajute în Macedonia
Faptele Apostolilor 16:1-15
1. La urmă, Pavel s-a dus la Derbe şi la Listra. Şi iată că acolo era un ucenic, numit Timotei, fiul unei iudeice credincioase şi al unui tată grec. . .
2. Fraţii din Listra şi Iconia îl vorbeau de bine.
3. Pavel a vrut să-l ia cu el; şi, după ce l-a luat, l-a tăiat împrejur, din pricina iudeilor care erau în acele locuri; căci toţi ştiau că tatăl lui era grec.
4. Pe când trecea prin cetăţi, învăţa pe fraţi să păzească hotărârile apostolilor şi prezbiterilor din Ierusalim.
5. Bisericile se întăreau în credinţă şi sporeau la număr din zi în zi.
6. Fiindcă au fost opriţi de Duhul Sfânt să vestească Cuvântul în Asia, au trecut prin ţinutul Frigiei şi Galatiei.
7. Ajunşi lângă Misia, se pregăteau să intre în Bitinia; dar Duhul lui Isus nu le-a dat voie.
8. Au trecut atunci prin Misia şi s-au coborât la Troa.
9. Noaptea, Pavel a avut o vedenie: un om din Macedonia stătea în picioare şi i-a făcut următoarea rugăminte: „Treci în Macedonia şi ajută-ne!”
10. După vedenia aceasta a lui Pavel, am căutat îndată să ne ducem în Macedonia, căci înţelegeam că Domnul ne cheamă să le vestim Evanghelia.
Pavel la Filipi – Lidia
11. După ce am pornit din Troa, am mers cu corabia drept la Samotracia şi a doua zi ne-am oprit la Neapolis.
12. De acolo ne-am dus la Filipi, care este cea dintâi cetate dintr-un ţinut al Macedoniei şi o colonie romană. În cetatea aceasta am stat câteva zile.
13. În ziua Sabatului am ieşit afară pe poarta cetăţii, lângă un râu, unde credeam că se află un loc de rugăciune. Am şezut jos şi am vorbit femeilor care erau adunate laolaltă.
14. Una din ele, numită Lidia, vânză toare de purpură, din cetatea Tiatira, era o femeie temătoare de Dumnezeu şi asculta. Domnul ia deschis inima, ca să ia aminte la cele ce spunea Pavel.
15. După ce a fost botezată, ea şi casa ei, nea rugat şi ne-a zis: „Dacă mă socotiţi credincioasă Domnului, intraţi şi rămâneţi în casa mea.” Şi ne-a silit să intrăm.
Comentariu de text
Comentariul biblic al credinciosului
16:1, 2 Când Pavel a revenit la DERBE şi LISTRA, va fi fost copleşit de amintiri, ca nişte rândunele care revin la cuiburile lor după ce a trecut iarna. Îndeosebi, amintirea despre împroşcarea cu pietre la care fusese supus la Listra trebuie să-i fi dat de gândit, dacă procedează bine că se întoarce în această localitate. Dar apostolul ştia că Dumnezeu Îşi avea oamenii Săi în acest centru şi că nu-şi putea permite să fie abătut din lucrare de considerente personale, legate de siguranţa sa.
După cum am sugerat mai înainte, Timotei a fost convertit, probabil, în urma lucrării desfăşurate de Pavel cu prilejul primei sale vizite la Listra (care se pare că era oraşul de baştină al lui Timotei. Mama lui Timotei, Eunice, şi bunica lui, Lois, erau amândouă credincioase evreice (2 Tim. 1:5). Tatăl lui, grec, poate că decedase între timp.
Inima lui Pavel s-a umplut de bucurie când a aflat de la fraţii din Listra şi Iconia că Timotei făcea progrese pe calea credinţei creştine. Pavel l-a invitat să-l însoţească în această călătorie misionară.
Să nu ne scape din vedere faptul că primii apostoli nu numai că lucrau în grupuri de doi câte doi, ci, în plus, aveau totdeauna grijă să ia cu ei şi fraţi mai tineri (Marcu şi Timotei), pe care să-i instruiască în toate aspectele practice ale lucrării creştine. De ce privilegiu extraordinar au beneficiat aceşti tineri, de a trage la jug împreună cu veterani de ispravă în lucrarea misionară!
16:3 Înainte de a pleca, Pavel i-a făcut lui Timotei circumcizia. De ce a procedat astfel? – când cu câtva timp mai înainte refuzase să facă acest lucru în cazul lui Tit (Gal. 2:1-5)?
Răspunsul este că în cazul lui Tit se punea problema fundamentală a doctrinei creştine, în vreme ce aici nu era vorba de aşa ceva. Învăţătorii falşi insistau că persoane dintre Neamuri, cum era Tit, trebuiau să fie circumcise, înainte de a putea fi mântuite. Dar Pavel a văzut în aceasta o tăgăduire a faptului că lucrarea de ispăşire făcută de Cristos ar fi întru totul suficientă şi, prin urmare, nu a permis să se facă circumcizia.
Aici însă era un caz cu totul deosebit. Oamenii din partea locului ştiau că Timotei era evreu, dinspre mamă. Pavel, Sila şi Timotei plecau în călătorii misionare. Dar persoanele cu care luau de cele mai multe ori legătura prima oară erau evrei. Or, dacă aceşti evrei ştiau că Timotei nu era circumcis, ar fi fost tentaţi să nu ia seama la mesajul propovăduit. În schimb, dacă era tăiat împrejur, nu mai exista pericolul de a-i ofensa pe unii în acest punct.
Întrucât întreaga chestiune era lipsită de importanţă doctrinară, fiind neutră din punct de vedere moral, Pavel l-a supus pe Timotei acestei rânduieli iudaice. El s-a făcut toate lucrurile pentru toţi oamenii, pentru ca prin orice mijloace să-i poată mântui pe unii (1 Cor. 9:19-23).
Explicaţia potrivit căreia actul de circumcizie săvârşit de Pavel asupra lui Timotei a fost efectuat cu scopul de a câştiga atenţia unei mulţimi cât mai mari de evrei faţă de Evanghelie se poate deduce cu uşurinţă din cuvintele: l-a circumcis, din cauza iudeilor care erau în acele locuri, căci toţi ştiau că tatăl lui era grec.
16:4-5 Pe când treceau prin cetăţile Licaoniei, cei trei misionari au transmis bisericilor hotărârile apostolilor şi bătrânilor in Ierusalim. Iată care erau aceste hotărâri sau decrete:
1. Cât priveşte mântuirea, tot ce se cere este credinţa. Circumcizia sau păzirea legii nu trebuie adăugate la credinţă, care este singura condiţie a mântuirii.
2. Imoralitatea sexuală este interzisă pentru toţi credincioşii, din toate timpurile, dar această atenţionare a fost, probabil, adresată mai cu seamă convertiţilor proveniţi dintre Neamuri, întrucât acesta a fost şi continuă să fie păcatul care le dă acestora cel mai mult de furcă.
3. Interzicerea consumului alimentelor închinate idolilor, cărnii provenite de la animale strangulate, precum şi a sângelui, nu pentru că acestea ar fi fost elemente esenţiale mântuirii, ci, mai degrabă, pentru a înlesni părtăşia dintre credincioşii evrei şi cei neevrei. Unele din aceste instrucţiuni au fost ulterior revizuite (vezi 1 Cor. 8-10; 1 Tim. 4:4, 5).
Ca urmare a lucrării acestor oameni, bisericile au fost întărite în credinţa creştină şi au crescut zilnic la număr.
16:6-8 Versetele acestea sunt de o importanţă vitală, deoarece ne arată acţiunea de supraveghere şi de călăuzire a Duhului Sfânt în cadrul strategiei misionare a apostolilor.
După ce au vizitat din nou bisericile din FRIGIA şi GALATIA, ei s-au gândit să meargă în provincia Asia, situată în vestul Asiei Mici, dar Duhul Sfânt le-a interzis. Nu ni se spune de ce. Unii au fost de părere că poate în planul divin regiunea respectivă îi fusese repartizată lui Pavel (vezi 1 Pe. 1:1). În orice caz, ei au pornit spre nord-vest, ajungând în regiunea MISIA, care era cuprinsă în provincia Asia, dar se pare că nu au predicat acolo. Când au încercat să se ducă spre nord, în Bitinia, situată pe coasta Mării Negre (Pontus Euxinus), Duhul lui Isus nu le-a dat voie. Şi astfel ei s-au deplasat spre vest, ajungând în oraşul TROAS situat pe coasta mării. De acolo misionarii au putut privi peste Marea Egee, spre Grecia, respectiv pragul Europei.
Iată ce scrie Ryrie în această privinţă:
Asia avea nevoie de Evanghelie, dar nu sosise încă timpul rânduit de Dumnezeu pentru asta. Nu necesitatea stătea la baza chemării lor. Ei tocmai veniseră dinspre est. În sud şi în nord li se interzisese să meargă, dar ei nu au luat acest fapt ca o dovadă că Domnul i-ar conduce neapărat spre vest, ci au aşteptat să primească îndrumări clare de la Domnul în această privinţă. Chemarea de a pleca în misiune nu se întemeiază întotdeauna doar pe logică.
16:9 În cursul unei vedenii de noapte, Pavel a văzut un om din Macedonia, care îl chema să vină şi să-i ajute. Macedonia era partea de nord a Greciei, situată la vest de Troas. Dacă îşi dădea seama sau nu, Macedonia (şi întreaga Europă!) avea nevoie de Evanghelia harului răscumpărător. Domnul închisese uşi în Asia, pentru ca slujitorii Săi să ducă vestea bună în Europa.
Să-l lăsăm pe Stalker să ne prezinte tabloul:
[Omul din Macedonia] reprezenta Europa, iar strigătul său după ajutor exprima nevoia Europei de Cristos. Pavel a recunoscut în vedenia sa chemarea divină; şi razele apusului de soare al zilei imediat următoare ce au învăluit în lumina sa caldă Hellespontul l-au găsit pe apostol pe puntea unei corăbii ce se îndrepta spre ţărmul Macedoniei.
16:10 În acest punct asistăm la o semnificativă schimbare de la persoana a treia singular la persoana întâi plural. Se crede că Luca, scriitorul cărţii Fapte, s-a alăturat în acest timp lui Pavel, Sila şi Timotei. De aici încolo, el consemnează evenimentele din perspectiva unui martor ocular.
16:11, 12 Părăsind oraşul Troas, mergând cu corabia spre nord-vest, neobosiţii ambasadori ai lui Cristos s-au oprit mai întâi pe insula SAMOTRACIA, unde au petrecut o noapte. Apoi au ajuns la NEAPOLIS, port situat la peste 193 km de Troas, după care au pătruns în interior, ducându-se la FILIPI, oraşul cel mai important din acea parte a Macedoniei şi o colonie romană.
16:13-15 Se pare că nu era sinagogă la Filipi, dar Pavel şi însoţitorii săi au auzit că unii iudei se adunau în ziua de Sabat în afara oraşului, lângă râu. Ajungând în locul respectiv, ei au găsit un grup de femei care se rugau, între care se afla şi Lidia – probabil o convertită la iudaism. Originară din oraşul Tiatira, din districtul Lidia, situat în vestul Asiei Mici, ea se mutase la Filipi, unde era vânzătoare de pânză vopsită în purpură. Tiatira era renumită pentru vopselele sale de pânzeturi.
Nu numai urechea ei era deschisă la Evanghelie, ci şi inima. După ce L-a primit pe Domnul Isus, atât ea cât şi casa ei au fost botezaţi. Membrii casei ei au fost, desigur, convertiţi înainte de a fi botezaţi. Nu se spune nicăieri că Lidia ar fi fost căsătorită, ceea ce înseamnă că prin „casa ei“ s-ar putea înţelege slujitorii ei.
Lidia nu a fost mântuită prin faptele ei bune, ci a fost mântuită tocmai pentru a putea face fapte bune. Ea a demonstrat realitatea credinţei ei, primindu-i în casă pe Pavel, Sila, Luca şi Timotei.
Pagini Crestine,Pavel este chemat sa ajute,Pagini Crestine,Pavel este chemat sa ajute,Pagini Crestine,Pavel este chemat sa ajute,Pagini Crestine,Pavel este chemat sa ajute,Pagini Crestine,Pavel este chemat sa ajute,Pagini Crestine,Pavel este chemat sa ajute,Pagini Crestine,Pavel este chemat sa ajute,Pagini Crestine,Pavel este chemat sa ajute,Pagini Crestine,Pavel este chemat sa ajute