Pavel in Macedonia – Eutih
Faptele Apostolilor 20:1-16
1. Când a încetat zarva, Pavel a chemat pe ucenici şi, după ce le-a dat sfaturi, şi-a luat ziua bună de la ei şi a plecat în Macedonia.
2. A străbătut ţinutul acesta şi a dat ucenicilor o mulţime de sfaturi. Apoi a venit în Grecia,
3. unde a rămas trei luni. Era gata să plece cu corabia în Siria, dar iudeii i-au întins curse. Atunci s-a hotărât să se întoarcă prin Macedonia.
4. Avea ca tovarăşi până în Asia pe: Sopater din Bereea, fiul lui Pir, Aristarh şi Secund din Tesalonic, Gaiu din Derbe, Timotei, precum şi Tihic şi Trofim, care erau din Asia.
5. Aceştia au luat-o înainte şi ne-au aşteptat la Troa.
6. Iar noi, după zilele praznicului Azimilor, am plecat cu corabia din Filipi şi, în cinci zile am ajuns la ei în Troa, unde am stat şapte zile.
Învierea lui Eutih
7. În ziua dintâi a săptămânii, eram adunaţi laolaltă ca să frângem pâinea. Pavel, care trebuia să plece a doua zi, le vorbea ucenicilor şi şi-a prelungit vorbirea până la miezul nopţii.
8. În camera de sus, unde eram adunaţi, erau multe lumini.
9. Şi un tânăr, numit Eutih, care şedea pe fereastră, a adormit de-a binelea în timpul lungii vorbiri a lui Pavel; biruit de somn, a căzut jos de la etajul al treilea şi a fost ridicat mort.
10. Dar Pavel s-a coborât, s-a repezit spre el, l-a luat în braţe şi a zis: „Nu vă tulburaţi, căci sufletul lui este în el.”
11. După ce s-a suit iarăşi, a frânt pâinea, a cinat şi a mai vorbit multă vreme până la ziuă. Apoi a plecat.
12. Flăcăul a fost adus viu, iar lucrul acesta a fost pricina unei mari mângâieri.
Pavel în Milet
13. Noi am venit înaintea lui Pavel la corabie şi am plecat cu corabia la Asos, unde ne învoiserăm să ne întâlnim din nou; pentru că el trebuia să facă drumul pe jos.
14. Când s-a întâlnit cu noi în Asos, l-am luat în corabie şi ne-am dus la Mitilene.
15. De aici am mers pe mare şi a doua zi am ajuns în faţa insulei Chios. În ziua următoare, de-abia am atins Samos, ne-am oprit în Troghilion şi a doua zi am venit la Milet.
16. Pavel se hotărâse să treacă pe lângă Efes, fără să se oprească aici, ca să nu piardă vremea în Asia; căci se grăbea ca, dacă-i va fi cu putinţă, să fie în Ierusalim de ziua Cincizecimii.
Comentariu de text
Comentariul biblic al credinciosului
20:1 Din versetul 1 s-ar părea că apostolul a plecat din Efes direct în Macedonia. Dar de la 2 Corinteni aflăm că mai întâi el s-a dus la TROAS. Acolo a găsit o uşă larg deschisă predicării Evangheliei, dar a fost foarte dornic să-l vadă pe Tit şi să afle de la el cum au primit Corintenii prima sa epistolă. Negăsindu-l însă pe Tit la Troas, Pavel a traversat pe calea apei colţul de nord-vest al Mării Egee, ajungând în MACEDONIA.
Corabia la bordul căreia a călătorit a ancorat în mod sigur la NEAPOLIS, după care apostolul s-a deplasat pe uscat până la oraşul FILIPI. Pe când se afla în Macedonia, probabil în Filipi, s-a întâlnit cu Tit, fiind mult îmbărbătat de veştile aduse de acesta de la Corint. Probabil că în această perioadă a scris 2 Corinteni (anul 56 d.Cr.?). (Vezi 2 Cor. 1:8, 9; 2:12-14; 7:5-7).
20:2, 3a După ce a slujit un timp în Macedonia, s-a deplasat spre sud, ajungând în GRECIA sau AHAIA. Cea mai mare parte a celor trei luni cât a stat acolo a fost la CORINT. În această perioadă a redactat el cartea ROMANI. Unii cred că şi Galateni a fost scrisă tot în acest timp.
20:3b Iniţial, Pavel intenţionase să plece direct la la Corint în Siria, traversând Marea Egee. Dar când a auzit că iudeii complotau împotriva lui, căutând să-i ia viaţa pe parcursul acestei călătorii, el şi-a modificat planurile, ducându-se, în schimb, din nou spre nord, trecând prin Macedonia.
20:4 În acest punct ni se face cunoştinţă cu câţiva din însoţitorii lui Pavel. Se spune că aceştia l-au însoţit până în Asia, dar noi ştim că unii din ei s-au dus cu el până la Roma:
Sopater din Bereea este probabil unul şi acelaşi cu Sosipater, o rudă a lui Pavel, menţionată la Romani 16:21.
Aristarh din Tesalonica era cât pe aci să-şi piardă viaţa, în tulburarea de la Efes (Fapte 19:29). Citim ulterior despre el că a fost deţinut împreună cu Pavel la Roma (Filimon 24; Col. 4:10).
Secund(us), originar şi el din Tesalonica, l-a însoţit pe Pavel până în Asia, probabil până la Troas sau Milet.
Gaius din Derbe nu trebuie confundat cu macedoneanul, care a fost prins de gloata de la Efes (Fapte 19:29). Despre un alt Gaius se spune că a fost locuitor al Corintului, gazda lui Pavel în acest oraş (Ro. 16:23). A treia epistolă a lui Ioan este adresată unui bărbat pe nume Gaius, ce locuia, probabil, în apropiere de Efes. Gaius era un nume foarte des întâlnit în vremea aceea.
Timotei nu numai că l-a însoţit pe Pavel până în Asia, dar a fost cu el la Roma, în timpul primei întemniţări a apostolului acolo. Ulterior a străbătut alături de Pavel Asia proconsulară. În a Doua sa Scrisoare către Timotei, Pavel îşi exprimă dorinţa de a-l revedea pe Timotei, dar nu ştim dacă această dorinţa i s-a împlinit.
Tihic, originar din Asia Mică, l-a însoţit, probabil, pe apostol până în Milet. Mai târziu el i s-a alăturat din nou apostolului Pavel la Roma, unde citim că a lucrat cot la cot cu el, precum şi în timpul celei de-a doua întemniţări a lui Pavel.
Trofim pare să fi fost un neevreu, care locuia la Efes, în Asia Mică. El l-a însoţit pe Pavel până la Ierusalim şi, fără să vrea, a aflat cauza arestării sale. Este menţionat şi la 2 Timotei 4:20.
20:5, 6 Se pare că aceşti şapte fraţi enumeraţi mai sus s-au dus înaintea lui Pavel la Troas, în timp ce apostolul împreună cu Luca au vizitat FILIPI. (Noi credem că Luca a fost în compania lui Pavel, datorită redării faptelor la persoana întâi plural, în versetul 5, 6 ş.a.m.d.) După zilele Azimilor (Pâinii nedospite) sau Paştelui, Pavel şi Luca au călătorit la bordul unei corăbii din Macedonia la TROAS, călătorie ce în mod normal nu ar fi durat cinci zile. Nu ni se explică motivul întârzierii.
20:7-9 Comparând versetul 6 cu 7, suntem înclinaţi să credem că apostolul a rămas în mod intenţionat la Troas timp de şapte zile pentru a putea participa la frângerea pâinii în Ziua Domnului. Reiese clar din versetul 7 că creştinii aveau obiceiul să se adune laolaltă în prima zi a săptămânii pentru a serba Cina Domnului.
Nu trebuie să ne mire faptul că Pavel a vorbit până la miezul nopţii. Când temperatura spirituală a bisericii este ridicată, Duhul lui Dumnezeu are libertatea să lucreze fără opreliştile create de ceasornice. Pe măsură ce se scurgeau ceasurile nopţii, atmosfera din încăperea de sus s-a încins. Poate că prezenţa multor felinare a contribuit la aerul stătut din încăpere, precum şi numărul mare de oameni înţesaţi în ea. Un tânăr, cu numele Eutih, care stătea în deschizătura ferestrei, a adormit şi a căzut de la etajul doi, decedând.
20:10 Dar Pavel s-a coborât şi s-a întins peste trupul neînsufleţit al tânărului, cum făceau profeţii de demult. Apoi i-a informat pe cei din jurul lui că nu trebuie să se agite, deoarece Eutih era viu. S-ar putea deduce din cuvintele lui Pavel că îngrijorarea lor nu-şi avea locul, întrucât tânărul nu murise; viaţa lui – sau sufletul lui – era încă în el. Dar din versetul 9 rezultă clar că tânărul murise cu adevărat. Exersând puterea acordată unui apostol, Pavel l-a readus în mod miraculos pe tânăr la viaţă.
20:11, 12 Când s-a întors Pavel în odaia de sus, a participat la frângerea pâinii (v. 11), adică au ţinut Cina Domnului – motivul strângerii lor (v. 7). Apoi au luat împreună masa obişnuită, probabil ceea ce s-a numit agape, adică „o agapă“ sau a masă a iubirii. Această masă servită în cadrul cald al părtăşiei creştine urma de obicei Cinei Domnului în perioada primară a bisericii, dar pe parcurs s-au ivit abateri de la caracterul ei iniţial curat (1 Cor. 11:20-22), ceea ce a dus la abandonarea ei ulterioară.
După această întrunire de neuitat, de o noapte întreagă, apostolul şi-a luat rămas bun de la credincioşii din Troas.
20:13-15 Pavel a plecat de la Troas pe jos, străbătând cei 32 de kilometri ce-l despărţeau de ASOS, peste promontoriu. Însoţitorii săi au ocolit promontoriul, la bordul unei corăbii, întâlnindu-se cu Pavel în partea de sud, punct în care acesta a urcat la bordul corăbiei. Poate că Pavel a dorit să aibă un timp de singurătate şi de meditaţie la Cuvântul lui Dumnezeu.
Continuându-şi călătoria la bordul unei corăbii, ei s-au deplasat de-a lungul coastei de vest a Asiei Mici, ajungând mai întâi la MITILENE, oraşul cel mai mare de pe insula LESBOS. În noaptea următoare se pare că au ancorat în apropiere de insula CHIOS.
După încă o zi de drum, au ajuns pe insula SAMOS, oprindu-se la TROGHILIOM (Trogyllium). În cele din urmă, călătorii au tras la MILET, port situat pe coasta de sudest a Asiei Mici, la 58 de kilometri sud de Efes.
20:16 În mod intenţionat Pavel a ocolit Efesul, deoarece se temea că o vizită în acest oraş i-ar lua prea mult timp. Or, apostolul se grăbea să ajungă la Ierusalim de ziua Cincizecimii.
Pagini Crestine,Pavel in Macedonia,Pagini Crestine,Pavel in Macedonia,Pagini Crestine,Pavel in Macedonia,Pagini Crestine,Pavel in Macedonia,Pagini Crestine,Pavel in Macedonia,Pagini Crestine,Pavel in Macedonia,Pagini Crestine,Pavel in Macedonia,