Staruinta in rugaciune
Matei 7:7-12
7. Cereți, și vi se va da; căutați și veți găsi; bateți, și vi se va deschide.
8. Căci orișicine cere, capătă; cine caută, găsește; și celui ce bate, i se va deschide.
9. Cine este omul acela dintre voi, care, dacă-i cere fiul său o pâine, să-i dea o piatră?
10. Sau, dacă-i cere un pește, să-i dea un șarpe?
11. Deci, dacă voi, care sunteți răi, știți să dați daruri bune copiilor voștri, cu cât mai mult Tatăl vostru, care este în ceruri, va da lucruri bune celor ce I le cer!
12. Tot ce voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă legea și proorocii.
Comentariu de text
Comentariul biblic al credinciosului
7:7,8 Dacă ne imaginăm cumva că am putea trăi în practică învățăturile Predicii de pe Munte prin propriile noastre forțe, atunci înseamnă că nu am înțeles caracterul supranatural al vieții la care ne cheamă Mântuitorul.
Înțelepciunea sau puterea de a trăi o asemenea viață trebuie să vină de sus. Și astfel ni se adresează aici invitația de a cere și a nu obosi cerând; de a căuta și de a nu obosi căutând; de a bate și de a nu obosi bătând. Înțelepciunea și puterea de a trăi viața creștină vor fi dăruite tuturor celor care cer aceste lucruri, în rugăciune fierbinte și stăruitoare.
Scoase din contextul lor, versetele 7 și 8 ar părea ca un cec în alb pentru credincios, cu alte cuvinte, că orice am cere ni s-ar da! Lucrurile nu stau chiar așa! Versetele trebuie înțelese în contextul imediat în care apar și în lumina celorlalte învățături din cuprinsul Bibliei referitoare la rugăciune.
Prin urmare, aceste făgăduințe, care ni se par, la prima vedere, lipsite de orice restricții, sunt, în realitate, determinate de alte pasaje. De pildă, în Psalmi 66v18 aflăm că cel care se roagă nu trebuie să aibă în viața sa nici un păcat nemărturisit. Creștinul trebuie să se roage cu credință (Iac. 1v6-8) și după voia lui Dumnezeu (1Ioan 5v14). Rugăciunea trebuie să fie făcută cu persistență (Luc. 18v1-8) și sinceritate (Ex. 10v22a)
7:9,10 Când au fost îndeplinite condițiile rugăciunii, creștinul poate avea încrederea deplină că Dumnezeu va asculta rugăciunea lui și-i va da răspuns. Această asigurare își găsește caracterul în temeiul lui Dumnezeu, Tatăl nostru. Pe plan omenesc, noi știm că dacă un fiu îi cere pâine, tatăl lui nu-i va da o piatră, după cum nu-i va da un șarpe, dacă-i cere un pește. Un tată pământesc nici nu-l va amăgi pe fiul lui cel flămând, nici nu-i va da vreun lucru care să-i dăuneze.
7:11 Domnul nostru folosește metoda argumentării de la simplu la complex. Cu alte cuvinte, dacă părinții omenești onorează cererile copiilor lor acordându-le ceea ce este mai bun pentru ei, cu cât mai mult va face acest lucru Tatăl nostru care este în ceruri.
7:12 Legătura imediată dintre versetul 12 și cel precedent pare să fie următoarea: întrucât Tatăl nostru ne dă atâtea lucruri bune, și noi, la rândul nostru, trebuie să-i urmăm exemplul, dând dovadă de omenie (bunătate) față de alții. Iar proba prin care putem verifica dacă o acțiune va fi benefică pentru alții este de a vedea dacă noi înșine am dori să avem parte de ea.
“Regula de aur” fusese exprimată, în termeni negativi, cu cel puțin o sută de ani înainte de vremea Domnului Isus de către rabinul Hillel. Dar exprimând regula în termeni pozitivi, Isus depășește cadrul pur restrictiv al acestui principiu, trecând la domeniul pozitiv, al unei acțiuni deliberate de a face bine altuia. Creștinismul nu constă doar din efortul de a te abține de la comiterea păcatului, ci este o formă pozitivă a facerii de bine.
Această afirmație a lui Isus este Legea și Proorocii, adică ea rezumă învătăturile morale ala Legii lui Moise și ale scrierilor Profeților lui Israel. Neprihănirea cerută de Vechiul Testament este împlinită în credincioșii convertiți, care umblă astfel după îndemnurile Duhului (Rom. 8v4).
Dacă s-ar aplica pe plan internațional acest verset ar avea darul de a transforma toate domeniile relațiilor dintre națiuni, al vieții politice din orice stat, al vieții familiei și bisericii.
Pagini Crestine, Staruinta in rugaciune, Pagini Crestine, Staruinta in rugaciune, Pagini Crestine, Staruinta in rugaciune, Pagini Crestine, Staruinta in rugaciune