Pilda celor zece fecioare
Matei 25:1-13
1. Atunci Împărăţia cerurilor se va asemăna cu zece fecioare care şi-au luat candelele şi au ieşit în întâmpinarea mirelui.
2. Cinci din ele erau nechibzuite şi cinci înţelepte.
3. Cele nechibzuite, când şi-au luat candelele, n-au luat cu ele untdelemn;
4. dar cele înţelepte, împreună cu candelele, au luat cu ele şi untdelemn în vase.
5. Fiindcă mirele întârzia, au aţipit toate şi au adormit.
6. La miezul nopţii, s-a auzit o strigare: „Iată mirele, ieşiţi-i în întâmpinare!”
7. Atunci toate fecioarele acelea s-au sculat şi şi-au pregătit candelele.
8. Cele nechibzuite au zis celor înţelepte: „Daţi-ne din untdelemnul vostru, căci ni se sting candelele.”
9. Cele înţelepte le-au răspuns: „Nu, ca nu cumva să nu ne ajungă nici nouă nici vouă; ci mai bine duceţi-vă la cei ce vând untdelemn şi cumpăraţi-vă.”
10. Pe când se duceau ele să cumpere untdelemn, a venit mirele: cele ce erau gata au intrat cu el în odaia de nuntă şi s-a încuiat uşa.
11. Mai pe urmă, au venit şi celelalte fecioare şi au zis: „Doamne, Doamne, deschide-ne!”
12. Dar el, drept răspuns, le-a zis: „Adevărat vă spun că nu vă cunosc!”
13. Vegheaţi, dar, căci nu ştiţi ziua, nici ceasul în care va veni Fiul omului.
Comentariu de text
Comentariul biblic al credinciosului
Parabola celor zece fecioare (25:1-13)
25:1-5 Primul cuvânt, „atunci“, stabilind legătura cu capitolul 24, plasează în mod evident această parabolă în perioada precedentă şi concomitentă cu revenirea Regelui pe pământ.
Isus aseamănă împărăţia cerurilor din vremea aceea cu zece fecioare, care şi-au luat candelele, şi au ieşit în întâmpinarea mirelui. Cinci din ele au fost înţelepte, luându-şi untdelemn pentru candelele lor. Celelalte cinci nu au fost înţelepte, căci nu şi-au luat untdelemn.
Pe când aşteptau ele, toate au adormit. Cele cinci fecioare înţelepte reprezintă adevăraţii ucenici ai lui Cristos în timpul Marii Strâmtorări. Candelele simbolizează mărturia, iar uleiul (untdelemnul) Îl simbolizează pe Duhul Sfânt. Fecioarele nechibzuite îi reprezintă pe cei care mărturisesc că au nădejdea venirii lui Mesia, dar n-au fost niciodată convertiţi şi astfel nu Îl au pe Duhul Sfânt. Mirele este Cristos, Regele; întârzierea Lui simbolizează perioada dintre cele două Veniri ale Sale. Faptul că toate cele zece fecioare au adormit ne arată că, pe din afară, nu se deosebeau prea mult unele de altele.
25:6 La miezul nopţii s-a auzit strigarea că vine mirele. În capitolul precedent am aflat că sosirea Sa va fi vestită de semne cutremurătoare.
25:7-9 Fecioarele s-au sculat şi şi-au pregătit candelele – căci toate doreau să fie gata. Însă cele nechibzuite, neavând untdelemn, au cerut puţin de la cele înţelepte, dar acestea leau trimis să-şi cumpere untdelemn. Refuzul celor înţelepte pare egoist, la prima vedere, dar în domeniul spiritual, nimeni nu poate împărtăşi Duhul la altul. Desigur, Duhul Sfânt nu poate fi cumpărat, dar Biblia recurge aici la o figură de stil, în legătură cu cumpărarea mântuirii fără bani şi fără plată.
25:10-12 Pe când se duceau ele să cumpere untdelemn, a venit mirele. Versiunea Siriacă şi Vulgata spun că el a venit cu mireasa Sa. Acest amănunt corespunde perfect tabloului profetic. Domnul Isus Se va întoarce de la nuntă cu mireasa Sa, Biserica (1 Tes. 3:13). (Nunta are loc în cer [Ef. 5:27] după Răpire.)
Rămăşiţa credincioasă a sfinţilor din Marea Strâmtorare va intra cu El în odaia de nuntă. Ospăţul de nuntă este o descriere plastică a bucuriei şi binecuvântării împărăţiei pământeşti a lui Cristos. Fecioarele înţelepte au intrat cu el în odaia de nuntă (sau la ospăţul de nuntă, versiunea JND); şi s-a încuiat uşa.
A fost prea târziu ca să mai poată intra cineva în împărăţie. Când au venit celelalte fecioare, cerând să fie lăsate să intre, mirele a declarat că nu le cunoaşte – semn clar că nu se născuseră din nou.
25:13 Învăţătura pe care trebuie să ne-o însuşim, spune Isus, este că trebuie să veghem, deoarece nu se cunoaşte ziua, nici ceasul venirii Sale. Credincioşii trebuie să trăiască astfel ca şi când Domnul ar putea veni în orice clipă. Sunt candelele noastre pregătite şi umplute cu untdelemn?
Pagini Crestine,Pilda celor zece fecioare,Pagini Crestine,Pilda celor zece fecioare,Pagini Crestine,Pilda celor zece fecioare,Pagini Crestine,Pilda celor zece fecioare