Intoarcerea din Egipt
Matei 2:19-23
Moartea lui Irod. Întoarcerea din Egipt.
19. După ce a murit Irod, un înger al Domnului se arată în vis lui Iosif, în Egipt,
20. și-i zice:”Scoală-te, ia Pruncul și pe mama Lui, și du-te în țara lui Israel.”
21. Iosif s-a sculat, a luat Pruncul și pe mama Lui, și a venit în țara lui Israel.
22. Dar când a auzit că în Iudea împărățește Arhelau, în locul tatălui său Irod, s-a temut să se ducă acolo; și. fiind înștiințat de Dumnezeu în vis, a plecat în părțile Galileii.
23. A venit acolo, și a locuit într-o cetate, numită Nazaret, ca să se împlinească ce fusese vestit prin proroci: că El va fi chemat Nazarinean.
Comentariu de text
Comentariul biblic al credinciosului
2:19-23 Iosif, Maria şi Isus se stabilesc la Nazaret
După moartea lui Irod, un înger al Domnului l-a asigurat pe Iosif că se poate întoarce acasă. Când a sosit în ţara lui Israel însă a auzit că Arhelau, fiul lui Irod, a urcat pe tronul tatălui său, ca rege al Iudeii. Iosif nu s-a încumetat să meargă în regiunea respectivă şi, după ce temerile sale i-au fost adeverite de Dumnezeu într-un vis, el s-a deplasat spre nord, până în regiunea Galileii, stabilindu-se la Nazaret.
Pentru a patra oară în capitolul acesta, Matei ne aminteşte că asistăm la împlinirea unei profeţii. El nu nominalizează nici un profet, dar spune că proorocii au prezis că Mesia se va numi Nazarinean. Nici un verset din Vechiul Testament nu spune acest lucru în mod explicit, dar mulţi învăţaţi au sugerat că, probabil, Matei s-a referit la Isaia 11:1, unde se spune: „O Odraslă va ieşi din tulpina lui Isai şi un Vlăstar va da rădăcinile lui“.
Termenul „odraslă“ în textul original este netzer dar legătura dintre netzer şi nazarinean mi separe neconcludentă. O explicaţie mai plauzibilă ar fi că termenul „nazarinean“ a fost folosit pentru a-l descrie pe oricine a locuit la Nazaret – oraş privit cu dispreţ de concetăţenii lui.
Natanael a exprimat această idee prin proverbiala întrebare: „Poate ieşi ceva bun din Nazaret?“ (Ioan 1:46) Dispreţul cu care era tratat acest oraş, considerat de unii drept „lipsit de importanţă“, s-a răsfrânt şi asupra locuitorilor săi.
Prin urmare, când se spune în versetul 23 că El va fi numit Nazarinean, asta înseamnă că va fi tratat cu dispreţ. Deşi nu vom găsi nici o profeţie în care Isus să fie numit Nazarinean, întâlnim însă una în care se afirmă că El va fi „dispreţuit şi părăsit de toţi“ (Is. 53:3).
O altă profeţie spune că El nu va fi om, ci vierme, batjocorit şi respins de oameni (Ps. 22:6). Aşadar, deşi proorocii nu au folosit exact aceleaşi cuvinte, fără îndoială, spiritul acestor profeţii este similar cu textul nostru din Matei, unde se spune că va fi numit Nazarinean.
Este uimitor faptul că atunci când Dumnezeul cel Atotputernic S-a coborât pe pământ, I s-a dat o poreclă, un nume de batjocură.
Cei care Îl urmează pe El au privilegiul de a împărtăşi ocara Lui (Ev.13:13).
Pagini Crestine,Intoarcerea din Egipt,Pagini Crestine,Intoarcerea din Egipt,Pagini Crestine,Intoarcerea din Egipt