Despre post
Matei 6:16-18
16. Când postiți, să nu vă luați o înfățișare posomorâtă, ca fățarnicii, care își sluțesc fețele, ca să arate oamenilor că postesc. Adevărat vă spun, că și-au luat răsplata.
17. Ci, tu, când postești, unge-ți capul, și spală-ți fața,
18. ca să te arăți că postești, nu oamenilor, ci Tatălui tău, care este în ascuns; și Tatăl tău, care vede în ascuns, îți va răsplăti.
Comentariu de text
Comentariul biblic al credinciosului
A posti înseamnă a te abține de la satisfacerea apetitului fizic de mâncare. S-ar putea să fie voluntar, ca în pasajul de față, sau involuntar (ca la Fapte 27v33 sau 2 Cor. 11v27). În Noul Testament postul este asociat cu starea de jale, de doliu (Mat. 9v14, 15) și cu rugăciunea (Luca 2v37, Fapte 14v23). În aceste pasaje postul însoțea rugăciunea, ca o recunoaștere a dorinței fierbinți a cuiva de a discerne voia lui Dumnezeu.
Postul nu are nici o valoare, în ce privește mântuirea, după cum nu-i conferă unui credincios un statut deosebit în fața lui Dumnezeu. Un fariseu s-a lăudat odată că el postea de două ori pe săptămână. Cu toate acestea, el nu a dobândit îndreptățirea pe care o căuta (Luca 18v12, 14). Însă atunci când un creștin postește în taină, ca formă de exercițiu spiritual, Dumnezeu ia notă de acest act și-l răsplătește.
Deși nu ni se poruncește în Noul Testament să postim, suntem îndemnați să facem acest lucru, prin faptul că ni se promite o răsplată. Postul poate fi benefic pentru viața de rugăciune, alungând oboseala și monotonia. Apoi el poate fi de mare preț în momente de criză, când cineva dorește cu înfrigurare să afle voia lui Dumnezeu. Și apoi postul mai este de mare folos în promovarea disciplinei personale.
Dar postul este o chestiune personală, între individ și Dumnezeu și trebuie abordat numai din dorința de a-I fi plăcuți Lui. Căci postul își va pierde valoarea atunci când va fi impus din afară sau când se va face paradă de el, datorită unor mobiluri greșite.Pagini Crestine,Despre Post,Pagini Crestine,Despre Post