A merge o mila în plus
Matei 5:38-42
38. Ați auzit că s-a zis: “Ochi pentru ochi, și dinte pentru dinte.”
39. Dar Eu vă spun: Să nu vă împotriviți celui ce vă face rău. Ci, oricui te lovește peste obrazul drept, întoarce-i și pe celălalt.
40. Orișicui vrea să se judece cu tine, și să-ti ia haina, lasă-i și cămașa.
41. Dacă te silește cineva să mergi cu el o milă de loc, mergi cu el două.
42. Celui ce-ți cere, dă-i; și nu întoarce spatele celui ce vrea să se împrumute de la tine.
Comentariu de text
Comentariul biblic al credinciosului
5:38 Legea spunea “Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte” (Ex. 21v24, Lev. 24v20, Det. 19v21). Aceasta constituia deopotrivă o poruncă de a pedepsi și o limitare a pedepsei – respectiv faptul că pedeapsa trebuia să fie pe măsura infracțiunii comise. Dar, conform Vechiului Testament, autoritatea de a aplica pedeapsa era investită în guvern, nu în individ.
5:39-41 Isus a mers mai departe decât prevedea Legea, apelând la o neprihănire superioară, prin abolirea a însuși principiului punitiv. El le-a arătat ucenicilor Săi că, deși Legea permitea în trecut răzbunarea, acum, sub har, se poate apela la un principiu superior, al non-rezistenței.
Isus Și-a învățat ucenicii să nu opună rezistență unei persoane rele. Dacă erau loviți peste un obraz, să-l întoarcă și pe celălalt. Dacă erau dați în judecată pentru cămașa lor, să-i dea reclamantului și haina. Dacă o oficialitate îi obliga sa-i ducă bagajul o milă, ei trebuiau sa-l ducă de bunăvoie doua mile.
5:42 Ultima poruncă a lui Isus din acest paragraf ni se va părea la prima vedere cât se poate de nepractică pentru zilele noastre. “Celui ce-ți cere, dă-i și nu întoarce spatele celui ce vrea să se împrumute de la tine!” Preocuparea noastră obsesivă de a achizișiona bunuri sau averi materiale ne face să ne cutremurăm la ideea că ni s-ar cere să dăm din mână ceea ce am agonisit cu atâta trudă.
Dar dacă am fi dispuși să ne ațintim privirile mai mult asupra comorilor cerului și ne-am mulțumi doar cu cele necesare traiului – hrană și îmbrăcăminte – am interpreta cuvintele Domnului într-un sens mult mai literal și cu mai multă râvnă.
Afirmația lui Isus presupune că persoana care cere ajutor, realmente are nevoie de acest ajutor. Întrucât este imposibil să stim dacă nevoia este autentică și justificată în toate cazurile, mai bine ar fi să procedăm cum a propus cineva: “Mai bine să-i ajutăm pe zece cerșetori care doar se prefac a fi cerșetori, decât să întoarcem spatele unui singur om aflat cu adevărat la strâmtoare”.
Omenește vorbind, comportamentul propus de Isus aici este imposibil de pus în practică. Numai persoana stăpânită de Duhul Sfânt va putea trăi o viață de sacrificiu propriu. Numai în măsura în care Mântuitorului I se dă prilejul să-Si trăiască viața în credincios, vor putea insultele, nedreptațile (v. 40) și inconveniențele (v. 41) să fie răsplătite cu dragoste.
Aceasta este așa numita “evanghelie a celor ce merg două mile”.
Pagini Crestine,A merge o mila in plus, Pagini Crestine, A merge o mila in plus