Scopul si metoda lui Luca în scrierea Evangheliei
Luca 1:1-4
1. Fiindcă mulţi s-au apucat să alcătuiască o istorisire amănunţită despre lucrurile care s-au petrecut printre noi,
2. după cum ni le-au încredinţat cei ce le-au văzut cu ochii lor de la început şi au ajuns slujitori ai Cuvântului,
3. am găsit şi eu cu cale, preaalesule Teofile, după ce am făcut cercetări cu de-amănuntul asupra tuturor acestor lucruri de la obârşia lor, să ţi le scriu în şir unele după altele,
4. ca să poţi cunoaşte astfel temeinicia învăţăturilor pe care le-ai primit prin viu grai.
Comentariu de text
Comentariul biblic al credinciosului
I. Prefață: Scopul și metoda lui Luca (1:1-4)
În prefaţa sa, Luca îşi descoperă calităţile de istoric. Astfel, el descrie izvoarele la care a avut acces şi metodologia pe care a întrebuinţat-o. Apoi el explică scopul urmărit de lucrarea sa.
Din punct de vedere omenesc, el a avut acces la două izvoare:
- relatările scrise apărute până atunci cu privire la viaţa lui Cristos şi
- mărturia orală a celor care au asistat, ca martori oculari, la evenimentele petrecute în viaţa Sa.
1:1 Relatările scrise sunt descrise în versetul 1: Deoarece mulţi au încercat să alcătuiască o istorisire despre faptele împlinite între noi… Nu ştim cine au fost aceşti autori. Matei şi Marcu intră în această categorie, dar în rândurile celor care „au încercat să alcătuiască o istorisire“ s-au aflat şi alţi autori neinspiraţi. Cât priveşte evanghelia lui Ioan, aceasta a fost redactată la o dată ulterioară.
1:2 Luca s-a bizuit şi pe relatări orale provenite de la „cei care de la început au fost martori oculari şi slujitori ai Cuvântului transmis… nouă“ (s-a redat versiunea NKJV, din textul original, n.tr.).
Luca nu pretinde că a fost martor la evenimentele descrise, dar el i-a intervievat pe cei care au asistat în persoană la aceste evenimente. El îi descrie astfel pe aceşti asociaţi ai Domnului ca martori oculari şi slujitori ai Cuvântului. El întrebuinţează aici termenul Cuvântul ca unul din numele lui Cristos, aşa cum procedează şi Ioan în evanghelia sa.
De la început înseamnă în acest context „de la începutul erei creştine, vestite de Ioan Botezătorul“. Faptul că Luca a folosit relatări scrise şi orale nu neagă inspiraţia verbală a scrierii sale, ci arată că Duhul Sfânt l-a călăuzit în selectarea şi structurarea materialelor sale.
Iată ce scrie S. Stewart în această privinţă:
Luca precizează, fără echivoc, că autorii inspiraţi nu au fost degrevaţi în chip miraculos de necesitatea efectuării unor cercetări istorice asidue…
Inspiraţia nu înseamnă că Dumnezeu, în chip magic, ar fi depăşit facultăţile şi intelectul autorului inspirat. Mai degrabă, am putea spune că Dumnezeu Şi-a exprimat voinţa prin facultăţile mentale şi intelectul autorului devotat.
Inspiraţia nu suprimă personalitatea autorului sacru; nu-l transformă într-un robot al lui Dumnezeu. Dimpotrivă, inspiraţia [divină] dă contur personalităţii autorului inspirat, făcând din el un martor viu al lui Dumnezeu.
1:3 Luca redă, în câteva cuvinte, motivele care au stat la baza relatării sale şi metoda folosită: mi s-a părut şi mie că este bine, preaalesule Teofil, ca, după ce am făcut cercetări amănunţite, asupra tuturor acestor lucruri, de la originea lor, să ţi le scriu în ordine, unele după altele.
Referitor la motivaţie, Luca spune doar atât: mi s-a părut şi mie că este bine. La nivel uman, el a resimţit nevoia profundă de a redacta această evanghelie. Noi ştim însă că peste voinţa lui s-a suprapus în chip tainic îndemnul divin de a o redacta.
Cât priveşte metoda sa, mai întâi el a făcut cercetări amănunţite, asupra tuturor acestor lucruri, de la originea lor, şi abia apoi a consemnat faptele, în ordinea lor. În lucrarea sa, Luca a trebuit să efectueze o investigaţie minuţioasă, de natură ştiinţifică, a cursului evenimentelor din viaţa Mântuitorului nostru. Luca a verificat acurateţea izvoarelor sale, a eliminat toate elementele necorespunzătoare cu adevărul istoric şi lipsite de relevanţă spirituală, după care a redat în scris materialele în ordinea sub care ni se prezintă ele astăzi.
Când Luca afirmă că a scris o relatare a evenimentelor în ordine, unele după altele, el nu se referă neapărat la redarea lor în ordine strict cronologică. Evenimentele din evanghelia de faţă nu sunt aranjate întotdeauna în ordinea în care s-au întâmplat. Mai degrabă, ele sunt dispuse într-o ordine bazată pe criterii morale sau spirituale. Cu alte cuvinte, faptele sunt grupate în jurul unor subiecte principale, bazate pe conţinutul lor moral, mai degrabă decât pe înşiruirea strict cronologică a evenimentelor.
Deşi această evanghelie, împreună cu cealaltă lucrare a lui Luca, Faptele Apostolilor, au fost adresate lui Teofil, nu cunoaştem mai nimic despre acest personaj. Faptul că Luca i se adresează cu formula: preaalesule sugerează că Teofil era un demnitar de stat. Numele său înseamnă prieten al lui Dumnezeu. Probabil era un creştin care deţinea o funcţie de onoare şi responsabilitate în domeniul relaţiilor externe ale imperiului roman.
1:4 Obiectivul urmărit de Luca a fost să-i ofere lui Teofil o relatare scrisă, care să confirme probitatea tuturor lucrurilor transmise lui despre viaţa şi lucrarea Domnului Isus. Mesajul scris avea darul de a imprima relatării un caracter imuabil, păzind-o de pericolul unor inexactităţi care s-ar fi putut strecura prin transmiterea ei pe cale exclusiv orală.
Şi astfel, versetele 1 la 4 ne prezintă o scurtă dar clarificatoare trecere în revistă a împrejurărilor în care a fost redactată această carte din componenţa Bibliei. Ştim că Luca a scris sub inspiraţia divină. Deşi el nu precizează acest lucru în acest punct, totuşi din cuvintele de la început, din versetul 3, care ar putea fi traduse şi prin de sus, se poate face această deducţie.
Pagini Crestine,Scopul si metoda lui Luca,Pagini Crestine,Scopul si metoda lui Luca,Pagini Crestine,Scopul si metoda lui Luca,Pagini Crestine,Scopul si metoda lui Luca,Pagini Crestine,Scopul si metoda lui Luca,Pagini Crestine,Scopul si metoda lui Luca,Pagini Crestine,Scopul si metoda lui Luca,Pagini Crestine,Scopul si metoda lui Luca,Pagini Crestine,Scopul si metoda lui Luca