Fariseii intreaba despre post
Luca 5:33-39
33. Ei I-au zis: „Ucenicii lui Ioan, ca şi ai fariseilor, postesc des şi fac rugăciuni, pe când ai Tăi mănâncă şi beau.”
34. El le-a răspuns: „Oare puteţi face pe nuntaşi să postească în timpul când mirele este cu ei?
35. Vor veni zile când mirele va fi luat de la ei; atunci vor posti în acele zile.”
36. Le-a spus şi o pildă: „Nimeni nu rupe dintr-o haină nouă un petic, ca să-l pună la o haină veche; altminteri, rupe şi haina cea nouă, şi nici peticul luat de la ea nu se potriveşte la cea veche.
37. Şi nimeni nu pune vin nou în burdufuri vechi; altminteri, vinul cel nou sparge burdufurile, se varsă, şi burdufurile se prăpădesc;
38. ci vinul nou trebuie pus în bur dufuri noi, şi amândouă se păstrează.
39. Şi nimeni, după ce a băut vin vechi, nu vrea vin nou, căci zice: „Este mai bun cel vechi”.
Comentariu de text
Comentariul biblic al credinciosului
Explicarea motivului pentru care ucenicii lui Isus nu posteau (5:33-35)
5:33 Următoarea tactică la care au recurs fariseii a fost să-L descoasă pe Isus cu privire la datina postului. La urma urmelor, ucenicii lui Ioan Botezătorul urmaseră practicile de ascet ale dascălului lor. Iar adepţii fariseilor ţineau şi ei diverse posturi ceremoniale. Dar ucenicii lui Isus nu posteau. De ce?
5:34, 35 Domnul a răspuns că de fapt nu exista nici un motiv ca ucenicii Săi să postească, atâta vreme cât El se afla încă cu ei. Aici El asociază postul cu durerea şi doliul. Când avea să fie luat El de la ei, prin moartea Sa cumplită, atunci ei aveau să postească, exprimând astfel durerea şi întristarea lor.
Trei parabole despre noua dispensaţie (5:36-39)
5:36 Textul evangheliei se ocupă apoi de trei parabole, care propovăduiesc faptul că a început o nouă dispensaţie şi că nu este permis ca cea veche să fie confundată cu cea nouă.
În cadrul primei parabole, haina veche se referă la dispensaţia sistemului legii, în timp ce haina nouă înfăţişează epoca harului. Cele două epoci sunt incompatibile. Orice încercare de a confunda legea cu harul are drept urmare alterarea ambelor. Un petec luat de la o haină nouă va strica haina nouă şi nu se va potrivi nici la cea veche, atât ca aspect, cât şi ca rezistenţă.
J.N. Darby exprimă atât de plenar acest lucru:
„Isus nu voia nicidecum să peticească iudaismul cu creştinismul. Firea veche şi legea merg mână în mână, dar harul nu se va amesteca niciodată cu legea, nici neprihănirea lui Dumnezeu cu cea a omului“.
5:37, 38 A doua parabolă ne învaţă nechibzuinţa de a pune vin nou în burdufuri vechi. Acţiunea de fermentare a vinului nou va exercita presiune asupra burdufului, care nu mai este elastic şi nu va rezista la această presiune. Prin urmare, se va rupe, iar vinul se va vărsa.
Formele, tradiţiile şi ritualurile desuete ale iudaismului erau prea rigide pentru a cuprinde în ele bucuria, exuberanţa şi energia noii dispensaţii. Vinul nou este văzut în acest capitol ca întruchipând metodele neconvenţionale ale celor patru oameni care l-au adus pe paralitic la Isus, coborându-l prin acoperişul casei. El mai poate fi observat în râvna lui Levi. În schimb, burdufurile vechi sunt închistarea şi formalismul rece al fariseilor.
5:39 A treia parabolă afirmă că nici un om care a băut vin vechi nu-l preferă pe cel nou, ci va spune: „Cel vechi este mai bun“. Aceasta înfăţişează reticenţa naturală a oamenilor de a renunţa la forma veche, în favoarea celei noi; a se lepăda de iudaism şi a îmbrăţişa creştinismul; a abandona legea, acceptând harul; a nu mai umbla după umbre, ci a primi realitatea!
După cum se exprimă Darby:
„Cel care este obişnuit cu forme, cu aranjamente omeneşti, cu religia părinţilor, etc. nu va îndrăgi niciodată principiul nou şi puterea împărăţiei“.
Pagini Crestine,Fariseii intreaba despre post,Pagini Crestine,Fariseii intreaba despre post,Pagini Crestine,Fariseii intreaba despre post,Pagini Crestine,Fariseii intreaba despre post,Pagini Crestine,Fariseii intreaba despre post