Marea Porunca
Matei 28:16-20
16. Cei unsprezece ucenici s-au dus în Galileea, la muntele unde le poruncise Isus să meargă.
17. Când L-au văzut ei, I s-au închinat, dar unii s-au îndoit.
18. Isus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei şi le-a zis: „Toată puterea Mi-a fost dată în cer şi pe pământ.
19. Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate popoarele, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.
20. Şi învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit. Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului.” Amin!
Comentariu de text
Comentariul biblic al credinciosului
Marea Poruncă (28:16-20)
28:16, 17 În Galileea Domnul Înviat S-a arătat ucenicilor pe un munte nespecificat. Este aceeaşi apariţie pe care o găsim consemnată la Marcu 16:15-18 şi la 1 Corinteni 15:6.
Ce revedere minunată! De acum, suferinţele Sale au trecut, pe veci. El trăia şi, prin urmare, şi ei vor trăi! El a stat înaintea lor în splendoarea trupului Său înviat. Ei s-au închinat Domnului lor viu şi iubitor – deşi în minţile unora dintre ei mai stăruia o umbră de îndoială.
28:18 Apoi Domnul le-a explicat că toată autoritatea I-a fost dată în cer şi pe pământ.
Într-o anumită privinţă, desigur, El avusese tot timpul toată autoritatea. Dar aici El S-a referit la autoritatea de Cap al noii creaţii. De la moartea şi învierea Sa, El are autoritatea de a da viaţă veşnică tuturor celor pe care I i-a dat Dumnezeu (Ioan 17:2). El avusese întotdeauna putere, ca întâiul născut din toată creaţia. Dar acum, după ce a încheiat lucrarea de răscumpărare, El are autoritate ca întâiul născut din morţi – „pentru ca în toate lucrurile El să aibă preeminenţa (întâietatea)“ (Col. 1:15, 18).
28:19, 20 Ca şi Căpetenie a noii creaţii, El a emis apoi Marea Poruncă (sau Însărcinare), care cuprinde „ordinele de lucru“ pentru toţi credincioşii din actuala etapă a împărăţiei – adică perioada cuprinsă între respingerea Regelui şi a doua Sa venire.
Porunca cuprinde trei ordine, şi nu doar sugestii:
1. Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate popoarele“. Asta nu presupune convertirea întregii lumi. Prin predicarea Evangheliei, ucenicii aveau să se îngrijească de faptul ca şi alţii să devină învăţăcei sau adepţi ai Mântuitorului – aceştia provenind din toate naţiunile, popoarele, triburile, seminţiile şi limbile pământului.
2. „Botezaţi-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh“ Este responsabilitatea trimişilor lui Cristos de a propovădui botezul şi de a face demersuri pentru ca acesta să fie acceptat ca o poruncă ce trebuie îndeplinită. În cadrul botezului credinciosului, creştinii se identifică public cu dumnezeirea trinitară. Ei recunosc că Dumnezeu este Tatăl lor, că Isus Cristos este Domnul şi Mântuitorul lor şi că Duhul Sfânt este Cel care locuieşte în lăuntrul lor, le dă putere şi-i învaţă. În versetul 19 substantivul numele este la singular. Deci un singur nume sau esenţă, dar trei Persoane – Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt.
3. „Învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit Eu“. Marea Poruncă depăşeşte cadrul strict al evanghelizării, căci nu e de ajuns doar să faci convertiţi şi apoi să-i laşi să se hrănească singuri, să se descurce cum pot. Aceştia trebuie să fie învăţaţi să asculte de poruncile lui Cristos, aşa cum se găsesc acestea în Noul Testament. Esenţa uceniciei constă în nevoia de a deveni asemenea Învăţătorului şi Stăpânului Cristos, or, lucrul acesta se realizează prin predarea sistematică a Cuvântului şi ascultarea de el.
Apoi Mântuitorul adaugă făgăduinţa că El va fi cu ucenicii Săi până la împlinirea (sfârşitul sau consumarea) veacului. Ei nu vor merge singuri sau lipsiţi de ajutor. În toată slujirea lor, în toate călătoriile pe care le vor întreprinde, ei vor fi conştienţi de prezenţa şi părtăşia Fiului lui Dumnezeu, care va fi cu ei.
Observaţi că toate cele patru elemente care încep cu „tot“ sunt corelate cu Marea Poruncă: toată autoritatea; toate naţiunile (popoarele); toate lucrurile; totdeauna. Astfel, evanghelia după Matei se încheie cu porunca şi mângâierea din partea slăvitului nostru Domn. După aproape douăzeci de veacuri, cuvintele Sale au aceeaşi relevanţă, aceeaşi acuitate, aceeaşi aplicaţie. Sarcina nu a fost dusă încă la bun sfârşit.
Ce vom face pentru a duce la îndeplinire ultima dintre poruncile Sale?
Pagini Crestine,Marea Porunca,Pagini Crestine,Marea Porunca,Pagini Crestine,Marea Porunca,Pagini Crestine,Marea Porunca,Pagini Crestine,Marea Porunca