Pilda vamesului si a fariseului
Luca 18:9-17
9. A mai spus şi pilda aceasta pentru unii care se încredeau în ei înşişi că sunt neprihăniţi şi îi dispreţuiau pe ceilalţi.
10. „Doi oameni s-au suit la Templu să se roage; unul era fariseu şi altul vameş.
11. Fariseul stătea în picioare şi a început să se roage în sine astfel: „Dumnezeule, îţi mulţumesc că nu sunt ca ceilalţi oameni, hrăpăreţi, nedrepţi, preacurvari sau chiar ca vameşul acesta.
12. Eu postesc de două ori pe săptămână, dau zeciuială din toate veniturile mele.”
13. Vameşul stătea departe şi nu îndrăznea nici ochii să şi-i ridice spre cer; ci se bătea în piept şi zicea: „Dumnezeule, ai milă de mine, păcătosul!”
14. Eu vă spun că mai degrabă omul acesta sa coborât acasă socotit neprihănit decât celălalt. Căci oricine se înalţă va fi smerit; şi oricine se smereşte va fi înălţat.”
15. I-au adus şi nişte copilaşi, ca să Se atingă de ei. Dar ucenicii, când au văzut lucrul acesta, i-au certat pe aceia care-i aduceau.
16. Isus i-a chemat la Sine pe copilaşi şi a zis: „Lăsaţi copilaşii să vină la Mine şi nu-i opriţi; căci Împărăţia lui Dumnezeu este a celor ca ei.
17. Adevărat vă spun că oricine nu va primi Împărăţia lui Dumnezeu ca un copilaş, cu nici un chip nu va intra în ea.”
Comentariu de text
Comentariul biblic al credinciosului
Parabola fariseului şi a vameşului (18:9-14)
18:9-12 Următoarea parabolă este adresată celor care se mândresc cu faptul că ei înşişi sunt neprihăniţi şi-i dispreţuiesc pe toţi ceilalţi, considerându-i inferiori.
Etichetându-l pe primul om drept un fariseu, Mântuitorul n-a lăsat nici o îndoială asupra cărei categorii de oameni pusese El accentul. Deşi fariseul îndeplinea formalităţile rugăciunii, în realitate, el nu vorbea cu Dumnezeu. Mai degrabă, se lăuda cu propriile sale realizări, pe plan moral şi religios. În loc să se compare cu standardul lui Dumnezeu de perfecţiune şi să vadă cât de păcătos era în lumina acestuia, el se compara cu alţi oameni din comunitate şi se lăuda că este mai bun decât aceştia. Repetarea frecventă a pronumelui personal „eu“ relevă adevărata stare a inimii sale, plină de îngâmfare şi importanţă de sine.
18:13 Vameşul se afla într-o stare total diferită. Stând înaintea lui Dumnezeu, el a sesizat totala sa nevrednicie şi s-a smerit până în ţărână. El nu îndrăznea nici ochii să şi-i ridice spre cer, ci se bătea în piept, zicând: „Dumnezeule, ai milă de mine, păcătosul!“ El nu s-a considerat doar un simplu păcătos oarecare, între mulţi alţii, ci păcătosul individualizat, care nu merita să primească nimic de la Dumnezeu.
18:14 Domnul Isus le-a amintit ascultătorilor Săi că acest duh de smerenie şi pocăinţă Îi este plăcut lui Dumnezeu. Contrar aşteptărilor oamenilor, vameşul a fost acela care s-a dus acasă îndreptăţit. Dumnezeu îi înalţă pe cei ce se smeresc, dar îi smereşte pe cei ce se înalţă singuri.
Isus şi copilaşii (18:15-17)
Incidentul acesta ranforsează principiul potrivit căruia este nevoie de smerenie de copil, pentru a putea intra în împărăţia lui Dumnezeu.
Mamele se îmbulzeau în jurul Domnului Isus, aducându-şi copiii pentru ca aceştia să fie binecuvântaţi de El. Ucenicii Lui au fost agasaţi de această monopolizare a timpului Mântuitorului. Dar Isus i-a mustrat. Apoi, cu multă tandreţe, i-a chemat pe copilaşi la El, zicând: „Lăsaţi copilaşii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci împărăţia lui Dumnezeu este a unora ca ei!“
Versetul 16 răspunde la întrebarea „Ce se întâmplă cu copiii când aceştia mor?“ Răspunsul este că ei merg în cer. Domnul afirmă limpede: „a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu“.
Copiii pot fi mântuiţi la o vârstă foarte fragedă, care poate varia de la copil la copil. Faptul rămâne însă că oricărui copil, indiferent de vârstă, care doreşte să vină la Isus trebuie să i se permită să facă acest lucru şi să fie încurajat în credinţa sa.
Copilaşii nu trebuie să ajungă la maturitate, înainte de a putea fi mântuiţi; în schimb, adulţii trebuie să posede credinţa simplă şi smerenia unui copilaş, pentru a putea intra în împărăţia lui Dumnezeu.
Pagini Crestine,Pilda vamesului si a fariseului,Pagini Crestine,Pilda vamesului si a fariseului,Pagini Crestine,Pilda vamesului si a fariseului,Pagini Crestine,Pilda vamesului si a fariseului,Pagini Crestine,Pilda vamesului si a fariseului,Pagini Crestine,Pilda vamesului si a fariseului,Pagini Crestine,Pilda vamesului si a fariseului