Cuvantarea de aparare a lui Ștefan
Faptele Apostolilor 7:1-19
1. Marele preot a zis: „Aşa stau lucrurile?”
2. Ştefan a răspuns: „Fraţilor şi părinţilor, ascultaţi! Dumnezeul slavei S-a arătat părintelui nostru Avraam, când era în Mesopotamia, înainte ca să se aşeze în Haran.
3. Şi i-a zis: „Ieşi din ţara ta şi din familia ta şi du-te în ţara pe care ţi-o voi arăta.”
4. El a ieşit atunci din ţara caldeenilor şi s-a aşezat în Haran. De acolo, după moartea tatălui său, Dumnezeu l-a strămutat în ţara aceasta, în care locuiţi voi acum.
5. Din ţara aceea nu i-a dat nimic în stăpânire, nici măcar o palmă de loc, ci i-a făgăduit că i-o va da în stăpânire lui şi seminţei lui după el, măcar că n-avea nici un copil.
6. Dumnezeu i-a spus că sămânţa lui va locui într-o ţară străină, va fi înrobită şi va fi chinuită patru sute de ani.
7. „Dar Eu voi judeca poporul căruia îi vor fi robi”, a zis Dumnezeu. „După aceea vor ieşi şi-Mi vor sluji în locul acesta.”
8. Apoi i-a dat legământul tăierii împrejur; şi astfel Avraam, când l-a născut pe Isaac, l-a tăiat împrejur în ziua a opta; Isaac l-a născut şi l-a tăiat împrejur pe Iacov; şi Iacov pe cei doisprezece patriarhi.
9. Iar patriarhii, care-l invidiau pe Iosif, l-au vândut, ca să fie dus în Egipt. Dar Dumnezeu a fost cu el
10. şi l-a izbăvit din toate necazurile lui; i-a dat înţelepciune şi har înaintea lui Faraon, împăratul Egiptului, care l-a pus dregător peste Egipt şi peste toată casa lui.
11. A venit o foamete în tot Egiptul şi Canaanul. Nevoia era mare şi părinţii noştri nu găseau hrană.
12. Iacov a auzit că în Egipt era grâu şi a trimis pe părinţii noştri întâia dată acolo.
13. Şi, când au venit a doua oară, Iosif a fost cunoscut de fraţii săi, şi Faraonul a aflat din ce popor era Iosif.
14. Apoi Iosif a trimis să-l cheme pe tatăl său, Iacov, şi toată familia lui, şaptezeci şi cinci de suflete.
15. Iacov s-a coborât în Egipt, unde a murit el şi părinţii noştri.
16. Şi au fost strămutaţi la Sihem şi puşi în mormântul pe care îl cumpă rase Avraam cu o sumă de bani de la fiii lui Emor în Sihem.
17. Se apropia vremea când trebuia să se împlinească făgăduinţa pe care o făcuse Dumnezeu lui Avraam. Poporul a crescut şi s-a înmulţit în Egipt,
18. până când s-a ridicat un alt împărat, care nu-l cunoştea pe Iosif.
19. Împăratul acesta a uneltit împo triva neamului nostru şi i-a asuprit pe părinţii noştri, până acolo încât să-şi lepede pruncii, ca să nu mai trăiască.
Comentariu de text
Comentariul biblic al credinciosului
7:1-8 Prima partea a mesajului său ne transportă înapoi, pe firul timpului, la obârşia naţiunii ebraice. Nu se ştie exact de ce acordă textul biblic atâta spaţiu rememorării istoriei lui Avraam, afară doar de probabilitatea ca prin aceasta:
1. Să se arate cât de mult cunoştea şi iubea Ştefan neamul evreu.
2. Să se creeze astfel o tranziţie naturală la subiectul lui Iosif şi Moise, două personaje care întruchipează elocvent respingerea lui Cristos de poporul evreu.
3. Să se demonstreze că Avraam s-a închinat lui Dumnezeu în mod acceptabil, chiar dacă închinarea sa nu avusese loc într-un anumit lăcaş de închinăciune special consacrat acestui scop. (Ştefan fusese acuzat că vorbise împotriva templului – „împotriva acestui lăcaş sfânt“.)
Momentele esenţiale din biografia lui Avraam sunt următoarele:
1. Atunci când l-a chemat Dumnezeu, în Mesopotamia (v. 2, 3).
2. Când a călătorit spre Haran, iar mai târziu spre Canaan (v. 4).
3. Când Dumnezeu i-a promis lui Avraam pământ – deşi patriarhul însuşi nu a primit nici o limbă de pământ, aşa cum reiese din textul biblic şi din versetul 5 al textului de faţă, unde se spune că Avraam a cumpărat peştera Macpela ca loc de veci. Promisiunea a rămas însă în vigoare, ea urmând să se împlinească în viitor (Ev. 11:13-40).
4. Prezicerea lui Dumnezeu privitoare la robia Israelului în Egipt şi izbăvirea sa finală (v. 6, 7). Ambele părţi ale acestei preziceri au fost realizate de oameni pe care poporul Israel i-a respins: Iosif (v. 9-10) şi Moise (v. 20-36).
Cei patru sute de ani menţionaţi în versetul 6 şi la Geneza 15:13 se referă la perioada în care poporul Israel a suferit în robia egipteană. Cei patru sute treizeci de ani menţionaţi la Exod 12:40 şi Galateni 3:17 parcurg perioada cuprinsă între sosirea lui Iacov şi a familiei sale în Egipt şi Exodul şi darea legii. Israeliţii nu au fost persecutaţi în primii treizeci de ani de şedere în Egipt, ci, dimpotrivă, au fost trataţi regeşte.
5. Legământul tăierii împrejur (v. 8a).
6. Naşterea lui Isaac, apoi a lui Iacob, apoi a celor doisprezece patriarhi (v. 8b). Cu aceasta istoria ajunge la Iosif, unul din cei doisprezece fii ai lui Iacob.
7:9-19 Dintre toate tipurile prin care este reprezentat Cristos în Vechiul Testament, Iosif este cel mai strălucitor şi mai vădit, chiar dacă nu se precizează acest lucru. Negreşit iudeii din vremea lui Ştefan vor fi simţit săgeţi în conştiinţa lor, când au auzit din gura lui Ştefan cum s-au purtat înaintaşii lor cu Iosif şi apoi cum s-au purtat ei înşişi cu Isus din Nazaret!
1. Iosif a fost vândut în Egipt chiar de fraţii lui (v. 9).
2. Cel respins de ei a fost înălţat la o poziţie de putere şi slavă în Egipt (v. 10).
3. Foamea îi trimite pe fraţii lui Iosif în Egipt, dar ei nu-l recunosc pe fratele lor (v. 11, 12).
4. Când au venit a doua oară, Iosif li s-a descoperit. Apoi cel respins a devenit salvatorul familiei sale (v. 13, 14). Notă: A se observa aparenta contradicţie între cifra de şaptezeci şi cinci redată de versetul 14 şi cea de şaptezeci menţionată la Geneza 46:27. Ştefan a urmat traducerea în greacă a textului de la Geneza 46:27 şi Exod 1:5, unde cifra este şaptezeci şi cinci. În schimb, în textul grec se pomeneşte de 70 de suflete, datorită unui mod aparte de a număra membrii familiei lui Iacob.29
5. Moartea patriarhilor şi îngroparea lor în ţara Canaan (v. 15, 16).
O altă dificultate apare în versetul acesta. Aici se spune că Avraam a cumpărat un loc de veci de la Hamor. La Geneza 23:16, 17 se spune că Avraam a cumpărat peştera Macpela de la copiii lui Het. Iacob a cumpărat pământ în Sihem, de la copii lui Hamor (Gen. 33:19). Există mai multe posibilităţi:
(1) Se poate ca Avraam să fi cumpărat pământ şi în Sihem, şi în Hebron. Mai târziu e posibil ca Iacob să fi achiziţionat din nou terenul din Sihem.
(2) E posibil ca prin Avraam Ştefan să se fi referit la descendentul acestuia, Iacob.
(3) Pentru a fi mai concis, poate că Ştefan a comprimat achiziţiile făcute de Avraam cu cele făcute de Iacob.
6. Creşterea familiei lui Iacob în Egipt şi sclavia în care au fost aruncaţi membrii ei, după moartea lui Iosif (v. 17-19).
Desigur, aceasta ne pregăteşte pentru următorul pas din pledoaria lui Ştefan, respectiv tratamentul de care a avut parte Moise din partea propriului său popor.
(citește următoarea postare despre apărarea lui Ștefan)
Pagini Crestine,Cuvantarea de aparare a lui Ștefan,Pagini Crestine,Cuvantarea de aparare a lui Ștefan,Pagini Crestine,Cuvantarea de aparare a lui Ștefan,Pagini Crestine,Cuvantarea de aparare a lui Ștefan,Pagini Crestine,Cuvantarea de aparare a lui Ștefan,Pagini Crestine,Cuvantarea de aparare a lui Ștefan