Trei luni in insula Malta
Faptele Apostolilor 28:1-6; 7-10; 11-16
1. După ce am scăpat de primejdie, am aflat că insula se chema Malta.
2. Barbarii ne-au arătat o bunăvoinţă puţin obişnuită; ne-au primit pe toţi la un foc mare, pe care-l aprinseseră din cauza ploii care cădea şi a frigului.
3. Pavel strânsese o grămadă de mărăcini şi-i pusese pe foc; o viperă a ieşit afară din cauza căldurii şi s-a prins de mâna lui.
4. Barbarii, când au văzut vipera spânzurată de mâna lui, au zis unii către alţii: „Cu adevărat omul acesta este un ucigaş, căci „Dreptatea” nu vrea să-l lase să trăiască, măcar că a fost salvat din mare.”
5. Pavel a scuturat vipera în foc şi n-a simţit nici un rău.
6. Oamenii aceia se aşteptau să-l vadă umflându-se sau căzând deodată mort; dar, după ce au aşteptat mult şi au văzut că nu i se întâmplă nici un rău, şi-au schimbat părerea şi ziceau că este un zeu.
Vindecarea tatălui lui Publius
7. În împrejurimi erau moşiile mai-marelui insulei, numit Publius. El ne-a primit şi ne-a ospătat cu cea mai mare bunăvoinţă trei zile.
8. Tatăl lui Publius zăcea atunci bolnav în pat, cu febră şi dizenterie. Pavel s-a dus la el, s-a rugat, și-a pus mâinile peste el şi l-a vindecat.
9. Atunci au venit şi ceilalţi bolnavi din insula aceea şi au fost vindecaţi.
10. Ni s-a dat mare cinste; şi, la plecarea noastră cu corabia, ne-au dat tot ce ne trebuia pentru drum.
Sosirea la Roma
11. După o şedere de trei luni, am pornit cu o corabie din Alexandria care iernase în insulă şi care purta semnul Dioscurilor.
12. Am ajuns la Siracusa şi am rămas acolo trei zile.
13. De acolo, am mers înainte pe lângă coastă şi am venit la Regio; iar a doua zi, fiindcă sufla vântul de miazăzi, după două zile am sosit la Puzole,
14. unde am dat peste nişte fraţi, care ne-au rugat să mai rămânem şapte zile cu ei. Şi aşa am ajuns la Roma.
15. Din Roma ne-au ieşit înainte, până în „Forul lui Apiu” şi până la „Cele trei cârciumi”, fraţii care auziseră despre noi. Când i-a văzut Pavel, a mulţumit lui Dumnezeu şi s-a îmbărbătat.
16. Când am ajuns la Roma, centurionul i-a predat pe cei întemniţaţi căpitanului străjerilor palatului, iar lui Pavel i s-a îngăduit să rămână într-un loc deosebit, cu un soldat care-l păzea.
Comentariu de text
Comentariul biblic al credinciosului
28:1, 2 De îndată ce echipajul şi pasagerii au ajuns pe ţărm, au aflat că se aflau pe insula Malta. Unii din băştinaşii de pe insulă au văzut naufragiul şi au asistat victimele să ajungă la ţărm. Apoi au avut bunăvoinţa şi prezenţa de spirit să aprindă un foc pentru sărmanii naufragiaţi, uzi leoarcă, de valurile mării şi de ploaie, şi dârdâind de frig.
28:3 Pe când Pavel ajuta la aprinderea focului, a fost muşcat de o viperă. Se pare că şarpele acesta veninos stătuse ascuns între vreascuri, dar de îndată ce acestea au fost aprinse, vipera a ţâşnit, muşcându-l pe apostol şi agăţându-se de mâna lui.
28:4-6 La început, oamenii din partea locului au crezut că apostolul trebuie să fie un ucigaş, care, deşi a scăpat cu viaţă din naufragiu, nu a putut eluda dreptatea. (Nota traducătorului: în original: Dike, zeiţa răzbunării la greci, termenul însemnând „dreptate“ – după explicaţia de la subsolul paginii 176 a traducerii în română a Noului Testament publicată de Christliche Literatur-Verbreitung, Bielefeld, Germania, 1993.)
Şi astfel ei s-au aşteptat ca, din moment în moment, Pavel să cadă mort. Dar când Pavel nu a dat nici un semn de boală, de pe urma muşcăturii, şi-au schimbat părerea, zicând că este un zeu! – o altă ilustrare grăitoare a nestatorniciei inimii şi minţii omeneşti.
28:7 Cetăţeanul de frunte al insulei Malta era pe vremea aceea Publius, care deţinea mari terenuri agricole în vecinătatea plajei unde se aciuase ceata naufragiaţilor. Acest slujbaş roman cu vază i-a primit pe Pavel şi pe însoţitorii lui prieteneşte, asigurându-le cazarea pe timp de trei zile, adică până când au fost terminate pregătirile în vederea unei locuinţe permanente pentru durata iernii.
28:8 Bunătatea acestui om dintre Neamuri nu a rămas nerăsplătită. Cam în vremea aceasta tatăl lui s-a îmbolnăvit de febră şi dizenterie. Pavel a intrat la el şi, rugându-se şi punându-şi mâinile peste el, l-a vindecat.
28:9, 10 Vestea despre această vindecare miraculoasă s-a răspândit cu iuţeală în lungul şi-n latul insulei. Şi astfel, pe parcursul următoarelor trei luni, au fost aduşi la Pavel bolnavii de acolo, fiind cu toţii vindecaţi de el. Locuitorii Maltei şi-au arătat recunoştinţa faţă de apostol şi faţă de Luca la plecarea acestora de pe insulă, copleşindu-i cu multe onoruri şi aducându-le multe daruri, ce aveau să le prindă bine în călătoria spre Roma.
28:11 După ce s-au scurs cele trei luni ale iernii, navigaţia pe mare a devenit din nou posibilă, iar sutaşul împreună cu deţinuţii din custodia sa s-au îmbarcat pe o corabie din Alexandria… ce iernase în insulă. Vasul purta semnul Dioscurilor, adică al fraţilor gemeni Castor şi Pollux, despre care marinarii păgâni credeau că le poartă noroc şi pe care îi considerau zei ocrotitori.
28:12-14 De la Malta au străbătut cei circa 128 de km până la Siracuza, capitala Siciliei, situată pe coasta ei de est. Vasul a rămas acolo trei zile, pornind apoi mai departe şi ajungând la Regio (în engleză: Rhegium, n. tr.), în colţul de sud-vest al Italiei, în vârful cizmei. După încă o zi cu vânt prielnic, echipajul a putut străbate cei 290 de km de-a lungul coastei de vest a Italiei, până la Puteoli, pe malul de nord al golfului Neapole. Puteoli se afla la circa 240 km sud de Roma. Acolo apostolul a găsit fraţi creştini, cu care i s-a îngăduit să aibă părtăşie timp de şapte zile.
28:15 Nu ni se spune cum a ajuns la Roma vestea despre sosirea iminentă a lui Pavel. Cert e că două grupuri distincte de fraţi i-au ieşit în întâmpinare. Un grup a străbătut cei 69 de km până la localitatea Piaţa lui Appius, situată la sud-est de Roma. Celălalt grup a călătorit 53 de km, tot spre sud-est, până la Trei Taverne. Pavel a fost mult înviorat şi îmbărbătat de acest gest mişcător de iubire al sfinţilor de la Roma.
28:16 Odată sosit la Roma, lui Pavel i s-a permis să locuiască într-o casă particulară, fiind sub paza unui soldat.
Pagini Crestine,Trei luni in insula Malta,Pagini Crestine,Trei luni in insula Malta,Pagini Crestine,Trei luni in insula Malta,Pagini Crestine,Trei luni in insula Malta,Pagini Crestine,Trei luni in insula Malta,Pagini Crestine,Trei luni in insula Malta,Pagini Crestine,Trei luni in insula Malta