Vindecarea lui Enea și învierea Tabitei
Faptele Apostolilor 9:31-43
31. Biserica se bucura de pace în toată Iudeea, Galileea şi Samaria, se întărea sufleteşte şi umbla în frica Domnului; şi, cu ajutorul Duhului Sfânt, se înmulţea.
32. Pe când cerceta Petru pe toţi sfinţii, s-a coborât şi la cei ce locuiau în Lida.
33. Acolo a găsit un om, pe nume Enea, care zăcea de opt ani olog în pat.
34. „Enea”, i-a zis Petru, „Isus Cristos te vindecă; ridică-te şi fă-ţi patul.” Şi Enea s-a ridicat îndată.
35. Toţi locuitorii din Lida şi din Saron l-au văzut şi s-au întors la Domnul.
36. În Ioppe, era o ucenică numită Tabita, nume care în tălmăcire înseamnă Dorca (Gazela). Ea făcea o mulţime de fapte bune şi milostenii.
37. În vremea aceea, s-a îmbolnăvit şi a murit. După ce au spălat-o, au pus-o într-o cameră de sus.
38. Fiindcă Lida este aproape de Ioppe, ucenicii, când au auzit că Petru este acolo, au trimis doi oameni la el să-l roage: „Nu întârzia să vii până la noi.”
39. Petru s-a ridicat şi a plecat împreună cu ei. Când a sosit, l-au dus în camera de sus. Toate văduvele l-au înconjurat plângând şi i-au arătat hainele şi cămăşile pe care le făcea Dorca, când era cu ele.
40. Petru a scos pe toată lumea afară, a îngenuncheat şi s-a rugat; apoi, s-a întors spre trup şi a zis: „Tabita, scoală-te!” Ea a deschis ochii şi, când l-a văzut pe Petru, a stat în capul oaselor.
41. El i-a dat mâna şi a ridicat-o în sus. A chemat îndată pe sfinţi şi pe văduve şi le-a pus-o înainte vie.
42. Minunea aceasta a fost cunoscută în toată cetatea Ioppe şi mulţi au crezut în Domnul.
43. Petru a rămas multe zile în Ioppe la un tăbăcar, numit Simon.
Comentariu de text
Comentariul biblic al credinciosului
9:32-34 Revenirea lui Petru în primul plan al naraţiunii îl găseşte vizitându-i pe credincioşii din diverse părţi ale Iudeii. În cele din urmă, el vine în Lida (Lod), localitate situată la nord-vest de Ierusalim, pe drumul ce duce la Iopa (oraşul modern Jaffa sau Yafo).
Acolo el găseşte un bolnav care zăcea de opt ani paralizat în pat. Spunându-i pe nume, Petru vesteşte că Isus Cristos este cel care vindecă. Îndată Enea se ridică şi-şi ia patul. Este foarte probabil că Enea a primit, odată cu vindecarea fizică, şi viaţa spirituală.
9:35 Paraliticul vindecat s-a dovedit a fi o mărturie pentru Domnul în oraşul Lida şi în tot ţinutul de coastă al Şaronului. Mulţi s-au întors la Domnul ca urmare a acestei mărturii.
9:36-38 Iopa era un port maritim însemnat al Palestinei, situat pe malul Mării Mediterane la circa 47 km nord-vest de Ierusalim. Printre creştinii de acolo se afla o femeie cumsecade, pe nume Dorca, cunoscută pentru faptele bune şi milosteniile sale, între care şi hainele pe care le confecţiona pentru săraci. Când această uceniţă a murit subit, ucenicii au trimis un mesaj urgent la Lida, rugându-l pe Petru să vină neîntârziat.
9:39-41 Când a venit Petru, a găsit toate văduvele plângând cu mare jale, şi arătându-i toate hainele pe care le făcuse Dorca pentru ele. Petru le-a rugat să iasă afară. Apoi a îngenuncheat şi s-a rugat, poruncindu-i Tabitei să se scoale. Imediat ea a fost readusă la viaţă, revenind în mijlocul prietenelor ei creştine.
9:42 Vestea minunii acestei învieri s-a răspândit peste tot, determinându-i pe mulţi să creadă în Domnul. Dar din compararea versetelui 42 cu versetul 35, reiese că mai mulţi au fost convertiţi prin vindecarea lui Enea, decât prin învierea Dorcăi.
9:43 Petru a stat multe zile la Iopa, fiind găzduit în casa lui Simon Tăbăcarul. Este semnificativă menţionarea ocupaţiei lui Simon în acest punct. Iudeii considerau tăbăcăria o meserie respingătoare, datorită contactului permanent pe care-l implica această îndeletnicire cu trupurile animalelor moarte, făcându-i pe tăbăcari să fie astfel întinaţi din punct de vedere ceremonial. Faptul că Petru a locuit în casa lui Simon a demonstrat că el nu mai era legat de acest scrupul evreiesc.
Mulţi au scos în evidenţă că în trei capitole succesive avem convertirea câte unui descendent din cei trei fii ai lui Noe.
Eunucul etiopian (cap. 8) descindea, evident, din spiţa lui Ham.
Saul din Tars (cap. 9) se trăgea din Sem.
Iar aici în capitolul 10, vedem în Corneliu un urmaş al lui Iafet. Este o mărturie izbitoare a faptului că evanghelia este destinată tuturor raselor şi culturilor şi că în Cristos toate aceste distincţii naturale au fost abolite.
După cum Petru a recurs la cheile împărăţiei pentru a deschide uşa credinţei pentru evrei în capitolul 2, aici în capitolul 10 îl vedem făcând acelaşi lucru pentru Neamuri.
Pagini Crestine,Vindecarea lui Enea si invierea Tabitei,Pagini Crestine,Vindecarea lui Enea si invierea Tabitei,Pagini Crestine,Vindecarea lui Enea si invierea Tabitei,Pagini Crestine,Vindecarea lui Enea si invierea Tabitei